Het proces , the making off van Time == Art
In september 2007 kreeg ik de opdracht van de Gemeente Almere om voor het Stadshart een romantische ontmoetingsplaats te maken rond een stadsklok. Elke grote stad heeft immers een 'meetingpoint' bij een stadsklok. Almere kon niet achterblijven als snelst groeiende stad... De locatie die ik heb gekozen voor de ontmoetingsplaats is het echte hart van de stad bij het Belfort, aan de Schutterstraat.

Mal van piepschuim, bank van beton!

Na het maken van het schaalmodel en de goedkeuring van de opdrachtgever ging ik aan de slag met het productieproces. Het schaalmodel is 3d gescand en op ware grootte in piepschuim gemaakt. Na alle voorbereidingen is het heel indrukwekkend als je voor het eerst in een grote ijskoude hal de voorbode ziet staan van wat ooit echt gebruikt gaat worden door heel veel mensen. In de volgende fase maakten we een plastic mal over het piepschuim heen. Na het verwijderen van het schuim goten we het beton in de mal.


Mac3Parc , de Creative Campus

Op 3 maart 2009 kwamen de eerste drie banken naar mijn atelier op de Creative Campus in Almere, toen nog ontzettend kaal maar veelbelovend. In de voormalige wasplaats van de Beijersdorffabriek was ik zo ongeveer de eerste ondernemer die zich vestigde op het terrein. Het was een aparte ervaring om de fabriek tot bloei te zien komen. In de eerste weken zijn er leerlingen geweest van Almeerse scholen die mee hebben geholpen aan het schoonmaken, knippen en plakken van de eerste steentjes.

Op 1 augustus 2009 kwam de zuil voor de stadsklok en de blauwe bank. Het was nog een hele toer om de zuil in mijn atelier te krijgen. Met veel vakmanschap is het terrazzo op de onderkant van de zuil geplaatst en ook zonder mozaïek had de zuil al een indrukwekkend voorkomen.

Een wonder!

Het is een wonder wat met veel geduld en liefde mogelijk is. Meer dan tweehonderd vrijwilligers uit Almere maar ook daarbuiten hebben met enorm veel enthousiasme meegewerkt. Mij heeft het gewiebel op een wankele steiger in elk geval ook goede kuitspieren opgeleverd!Samen kregen we het voor elkaar om eind 2009 het project succesvol af te ronden. Met zeker duizend kilo steentjes bekleedden we kale betonnen banken “Totdat de banken blonken als diamanten”, zoals mijn vader zo treffend beschreef...