Blauwe bank

De blauwe bank is het universum en neemt je mee in de oneindigheid, de diepte in. Deze bank is verbonden met het westen en met de kracht van transformatie. Elk steentje is als een stofdeeltje dat je meevoert naar je eigen droom in tijd en ruimte.

 

Voorkant

De onderste rand van de bank bestaat uit sterrenbeelden. Met o.a. De Grote en de Kleine Beer, Cassiopeia, het sterrenbeeld met de vorm van een W, de Lier met de heldere ster Wega. Bootes met als helderste ster Arcturus en de Noordelijke kroon, de Pleiaden, Orion met de drie heldere sterren, de Driekoningen. Voor de Maya’s waren de Pleiaden een belangrijke sterrengroep. De mayakalender van 260 dagen is afgestemd op de natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam en op de cyclus van de Aarde met de Maan en de Zon, de Pleiaden en de gehele Melkweg. De aarde maakt drie rondes; de eerste ronde om de eigen as in 24 uur, de tweede ronde om de zon in een jaar en de derde ronde om Alcyone de centrale ster van de Pleiaden in 26.000 jaar.

 

Rugleuning

Op de rugleuning staan nevelvlekken afgebeeld. Het bijzondere is dat tijdens het mozaïeken van de nevels er d.m.v. een lijnen- en vormenspel spontaan dieren ontstonden. De linker draaiende nevel bleek een schildpad te zijn. Bij de Maya’s zijn er per jaar 13 manen van 28 dagen. Elke maan heeft een eigen dier waarvan de herkomst in de sterrenhemel ligt zoals de Maya’s die kennen. Elk dier heeft zijn eigen focus, als voorbeeld of als kracht.

 

“Maan 13 de Schildpadmaan. Afhankelijk van de periode waarin je geboren bent hoor je bij een van de dertien manen. Omdat ik op 13 juli geboren ben hoor ik bij de Schildpadmaan. Kernwoorden daarbij zijn; verdragen, laten voortduren en aanwezigheid. De schildpad draagt de kennis van tijd met zich mee.”

Naast de schildpad ontmoeten twee andere wezens elkaar en helemaal rechts kun je een vogel ontdekken.

 

Bovenkant

Er vormen zich zeven heuvels op de bovenkant van de bank. Zeven is al sinds lange tijd een geluksgetal.Het is ook een heilig getal en komt in alle kalenders voor.

 

Rechterzijkant

In de uitstekende bobbel kan je de honingverzamelaar ontdekken, de Maya – bijengod Muzen Cab. Hij waakt over de inheemse bijenvolken. Ik wilde hiermee de aandacht vestigen op deze uitstervende diersoort. Hiernaast zie je een windjuweel, een heilig symbool van Quetzalcoatl, de gevederde slang. Dit doormidden gesneden slakkenhuis werd als wind bedoeld in de functie van de levensadem.

 

 

 

Linkerzijkant
De weg door een labyrint is een symbolische reis door het leven.Op weg naar het centrum van het labyrint kan je antwoorden krijgen op je vragen.Je doorkruist de vier windrichtingen en de vier elementen. Een labyrint is anders dan een doolhof.Verdwalen is niet de bedoeling, er is maar 1 weg.

 

Achterkant

 

In het midden zie je een prachtige levensboom.De boom bevat 10 cirkels met de bijbehorende symboliek en wijsheid.Linksonderin staat een indiaan met een vosje op zijn hoofd.Rechts zie je een hert dansen met een olifant.Het hert staat bij de indianen voor zachtheid en een olifant is vaak groot en zwaar.De bank laat zien dat je niet op elkaar hoeft te lijken om het leuk te hebben samen.