witte bank

Wit is verbonden met het noorden (Xaman) en heeft de kracht van verfijning.

 Voorkant


Twee gezichten van indianen trekken je aandacht. De rechter indiaan kijkt naar links, heeft een grote hoofdtooi en reikt met haar rechterhand naar de linker indiaan. Deze heeft zijn rechteroog gesloten om naar binnen te kunnen kijken en daarmee teveel indrukken van de buitenwereld te weren. Met zijn linkeroog maakt hij een knipoog naar het leven.

 

“De munten uit allerlei landen die o.a. op de witte bank te zien zijn, kreeg ik van mijn moeder. Ik plaatste ze op de bank als herinnering aan de wereldwijde omzwervingen die mijn ouders in hun leven maakten. Aan de onderzijde van de voorkant, in het midden, staat het Maya zegel van mijn vader, 'de witte spiegel' (Etz ‘nab‘). Dit staat voor structuur, reflectie en waarheid. Zijn zegel is verbonden met een cirkel vol munten.

Links van 'de witte spiegel' staat het zegel 'de witte hond'. Dit is het zegel van mijn oudste zoon, met de kernwoorden hart, trouw, liefhebben en loyaliteit. Rechts naast 'de witte spiegel' staat de witte tovenaar wat 'ontvankelijkheid' en 'betoveren' inhoudt.

 


Linkerkant


Hier staat het Maya zegel de wereldoverbrugger (Kimi) wat 'loslaten' en 'nieuwe kansen' symboliseert.

 


Rechterkant


Het laatste witte zonnezegel, de witte wind (Ik), staat voor communiceren. Naast dit zegel staat het jaartal 2009, het jaartal waarin het project Time == Art gereed gekomen is. De kunstenares heeft er bewust voor gekozen om de cijfers in onopvallende tinten te maken.

 


AchterkantHier zie je drie hoofdelementen. Links staat een krachtige indianenkop. In het midden staat de indianennaam van Emeke in pasteltinten.
“Ala wa sta we – chez”, wat betekent: “She who travels the good road “. En als geheel ontstaat er een groot paard.