Time == Art

 

Levensstijl, creativiteit, bewustzijn en tijd komen samen in het kunstwerk Time == Art. Het werk is gebaseerd op de levenswijze van de Maya's en hun manier van denken over tijd en creativiteit. De Maya's zijn bekend om hun hoogontwikkelde, complexe samenlevingen, innovatieve landbouwtechnieken, intensieve handel, ongekende wetenschap van astronomie, wiskunde en architectonische hoogstandjes.

 Sta even stil, neem de tijd...

“Middels dit kunstwerk wil ik bezoekers van het Almeerse Stadshart uitnodigen om een moment te rusten en te genieten van de kleuren en de organische vormen die je vrijblijvend omarmen. Toevallige voorbijgangers wil ik hiermee een warme ontmoetingsplek en een rustpunt bieden, te midden van alle hectiek in de omringende winkelstraten. Ik heb geprobeerd om de levenswijze en het bewustzijn van de Maya's te laten versmelten met onze huidige tijd. Ik hoop mensen te inspireren om na te denken over tijdsbeleving, over hoe wij daar in onze beschaving mee omgaan. Sta even stil, neem de tijd...”

 


Kalender, kleuren & symboliek

De Klassieke Maya's hadden hun eigen complexe kalender. Elke dag had een andere kleur en een eigen karakter met een eigen betekenis en beleving. Een speciale betekenis gaven de Maya's aan de vier windstreken, ook weer met elk een eigen kleur. Rood stond voor het oosten waar de zon opkomt (symbolische betekenis: opstarten), blauw (veranderen) voor het westen waar de zon ondergaat, wit (verfijning) voor het noorden en geel (tot bloei brengen) voor het zuiden. De Maya's verbonden deze vier hoofdkleuren rood, wit, blauw en geel ook nog aan de vier menselijke rassen. Rood stond voor de indianen, wit voor het blanke ras, geel voor de Aziatische mens en blauw voor de negroïde mens. Deze vier kleuren gebruikten de Maya's veelvuldig en zie je dan ook overal terug in vele onderdelen van hun beschaving. Daarom spelen deze kleuren ook de hoofdrol in het kunstwerk Time == Art.

 

 


Rode bank

Het verhaal van deze bank begint bij de spiraal op de leuning van het zitgedeelte die de levensweg en tijdsbeleving vertegenwoordigt. De weg is verbonden met een vogel, die vrijheid symboliseert. Als schakel tussen deze twee symbolen staat een hart met een masker. Dit geeft aan dat je zowel met je hart als met je verstand kunt denken en voelen. Het wil je ook de vraag stellen hoe vaak je in je leven eigenlijk een masker op hebt...

Voorkant

Aan de onderzijde staat een nar afgebeeld, uiteraard met de bedoeling om het leven met een lach en een grap te benaderen.

 


Linkerkant

De rode draak (Imix) is een zegel van de Maya's en staat voor voeding en ondersteuning.

 


Rechterzijde

Hier zie je een tweede Maya zegel, de rode aarde, (Kab ‘an). Deze vertegenwoordigt vertrouwen, zelfontplooiing en synchroniciteit. De overige drie rode Mayazegels staan op de blauwe bank en de stadsklok.

Achterkant

De gehele achterkant van de bank staat in teken van 'de dag buiten de tijd'. In de Maya kalender is dit de laatste dag van het jaar die altijd op 25 juli valt. Aan de onderzijde van de achterkant staat het symbool van de vrede: drie stippen in een cirkel met vleugels. Dit wil zeggen dat we de vrede mogen dragen, koesteren en ook aandacht mogen geven. Boven het vredesteken staat een regenboog als een brug van vrede. Elk jaar vindt op 25 Juli in 90 landen een 'regenboog meditatie' plaats. Het idee is om zo een veld te creëren van positieve gedachten die de aarde in een staat van harmonie en vrede houdt.