“Ik vertel je je eigen droom”

Emeke met maquette


Time = = Art

In september 2007 kreeg Emeke Buitelaar van de gemeente Almere de opdracht om een romantische ontmoetingsplaats te creëren rondom een stadsklok in het nieuwe stadscentrum van Almere.

De opdracht voor het maken van een stadsklok is Emeke op haar lijf geschreven. Ze kon haar jarenlange passie voor de tijdsbeleving van de Mayacultuur koppelen aan dit kunstwerk.
Emeke wil in deze ontmoetingsplaats de beleving van tijd door Maya-ogen weergeven. Zij leefden volgens de natuurlijke tijd terwijl de huidige maatschappij leeft naar het principe tijd is geld. Emeke hoopt dat mensen door dit kunstwerk met andere ogen naar hun eigen tijd kijken; meer gevoelsmatig en creatief.


Mozaiek

Emeke tekende vier banken en een klok. Aan hand van een kleine maquette zijn de banken en de stadsklok in beton uitgevoerd, waarna ze zijn geplaatst in haar atelier op de Creative Campus/ Mac3 Park in Almere Buiten. In maart 2009 begon zij
met het mozaïeken van de objecten. Dit samen met Almeerse scholieren en vele vrijwilligers. Want ook dat is een pijler van de Maya-cultuur: samen kun je meer dan alleen!


Symbolen
De vier banken zijn ieder uitgevoerd in een andere Mayakleur: rood, wit, blauw en geel. In iedere bank zijn verschillende symbolen gemozaiekt, die eigen verhaal vertellen.
De stadsklok heeft de vorm van een vrouw, waarbij de voet is uitgevoerd in Terrazzo in dezelfde kleuren als de banken. Op de klok prijken de teksten ‘Tuum tubi narro somnium’, en in het Nederlands vertaalt ‘Ik vertel je je eigen droom’. Deze ontmoetingsplaats geeft je een doorkijkje naar je eigen dromen; een moment van stilstaan en bezinning.


Onthulling
In december 2010 zijn de laatste steentjes geplakt op het kunstwerk Time==Art geplakt en is alles gevoegd. Half februari wordt het kunstwerk geplaatst in de Schuttersstraat onder de trappen bij het Belfort. Hier zal Emeke de laatste hand leggen aan het kunstwerk.De plaatsing in het stadshart is op 18 februari 2010.
Op zaterdag 27 februari 2010 wordt de kleurrijke stadsklok en de ontmoetingsplaats onthult.
Time == Art is een kunstwerk met een bijzonder verhaal welke verder op deze website te lezen is.

 

Om het hele verhaal te lezen klikt u hier

 


[Video en montage: Joop Spijker]

Aankomst blauwe bank en stadsklok bij Creative Campus.