Emeke Buitelaar

"Mijn weg is de route die mijn intuïtie me ingeeft. Dat is de goede weg, daar vertrouw ik op."

 

Diepere boodschap

Het werk van Emeke Buitelaar heeft een unieke, kleurrijke stijl. De diepere boodschap die in haar werk schuilt, biedt inspiratie voor de kijker die de verschillende lagen in haar kunst al kijkend ontdekt. Zo werkt het beeld als een spiegel, voor wie daarvoor openstaat.

"Ik vind het belangrijk om kleur en symboliek in mijn werk te gebruiken. Het gevoel om in een verhaal te stappen dat steeds een andere wending kan krijgen of wat iedereen anders kan zien... Een actieve deelname van de kijker spreekt mij erg aan. Het maakt niet uit of het vrij werk is of een opdracht, ik volg altijd mijn intuïtie."

 

Kunst in opdracht & relatiegeschenken

"Zeg het met kunst '' lijkt een motto in het bedrijfsleven en bij overheidsinstanties. Bij elke organisatie is wel een reden te bedenken om een speciaal geschenk of een passend kunstwerk te bedenken. "Het maken van kunst in opdracht zie ik als een grote eer. Of het nu gaat om een relatiegeschenk, een object (zoals de ontmoetingsplek in het Stadshart van Almere) of een schilderij. Het idee van de klant vertalen naar een vorm die aansluit bij de doelgroep en wensen van de klant, dat vind ik een boeiend proces. Kunst kan een boodschap anders vertalen dan de geijkte vormen van reclame. Op die manier kunnen organisaties zich onderscheiden."

 

Levensverhaal in olieverf

Het is niet noodzakelijk om je levensverhaal te vertellen voor het ontstaan van het schilderij. Maar als je dat wilt kan dat uiteraard wel. Geef je ook gerust wensen aan wat betreft kleur en formaat. Tijdens het schilderen ontstaat er dan een verhaal in de vorm van symbolen. "Voor de opdrachtgever geeft dit een persoonlijk anker voor bepaalde aspecten uit het leven. Soms heb ik tijdens het schilderen contact met de klant, als deze feedback wil geven over het schilderproces. In elk geval is de verrassing steeds groot als de opdrachtgever het eindresultaat, het levensverhaal ziet.

 

Kunst in de openbare ruimte

Een muurschildering of een object... kunst in de openbare ruimte voegt iets toe aan het gebouw of leefomgeving. "Voor een moderne bioscoop in Zoetermeer heb ik bijvoorbeeld de gehele muur van de bovenverdieping beschilderd. Ik heb een grote boot gemaakt die 'de levensboot' voorstelt waar iedereen instapt om op reis te gaan door het leven. Meer een komische noot om de bezoekers te stimuleren om eens gebiologeerd naar de film van hun eigen leven te kijken. Bij 'kunst in het openbaar' is het van belang om de sfeer van de omgeving mee te laten spelen.

 

 

emekebuitelaar017

emeke